Webtapu Başvuru 1.0

WEBTAPU SATIŞ BAŞVURUSU

Web tapu Başvuru su yapmak, yazımızı okuduktan sonra çok kolay. Zira Tapu Müdürlüklerinde randevulu sisteme geçilmesiyle birlikte web tapu programının önemi artmıştır.

Web tapu satış başvurusu nasıl yapılmalıdır konusu, yazımızda resimli ve sade olarak anlatılmaktadır.

Öncelikle belirtelim ki, Web tapu sisteminde satış başvurusunu, sadece satıcı kişi veya web tapu üzerinden yetki verdiği vekili yapabilmektedir. Bu nedenle Alıcılar başvuru yapamamaktadır.

 

İlk olarak https://webtapu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.  Açılan sayfanın sağ üst köşesinde bulunan Bireysel butonu tıklanarak, ikinci sayfa ya geçilir. Bundan sonra da e-Devlet ile Giriş butonu tıklanarak şifre girilir ve web tapu sistemi açılır.

Web tapu sisteminin açılış sayfası aşağıdaki gibidir.

web tapu

Bu sayfadan Başvuru Yap butonu tıklanarak aşağıdaki sayfaya ulaşılır.

web tapu randevu

Yukarıdaki sayfada “1” ile gösterilen başvuru yapılacak işlem türünden “TAPU İŞLEMLERİ” ve “2” ile gösterilen işlem türlerinden “SATIŞ” seçilir. Eğer işlem için özel bir durum bildirmek isterseniz “İşlem Açıklaması” kısmında bu durumu anlatmanız gerekir. Seçimler yapıldıktan sonra “İLERİ” butonu tıklanır. Daha sonra satıcıya ait taşınmazları gösteren, aşağıdaki liste ekrana gelir.

web tapu başvuru

 Açılan listeden, satış yapılmak istenen taşınmazın başında bulunan kutucuk işaretlenerek “İLERİ” butonu tıklanır ve işlem yapılacak Tapu Müdürlüğü sayfası açılır. Burada işlemin yapılacağı Tapu Müdürlüğü, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğü olarak otmatik seçili gelmektedir. Eğer satışı farklı bir Tapu müdürlüğünde, yetki talebi ile yapmak istiyorsanız “İşlemi farklı müdürlükte yapmak istiyorum” kutucuğunu tıklayarak işlem yapmak istedeğiniz müdürlüğü şeçiniz.

Tekrar “İLERİ” butonu tıklanarak, “Başvuran Kişi Bilgileri” listelenmektedir. (Eğer bilgilerde yanlışlık var ise profil bölümünden düzeltebilirsiniz). Bilgilerde yanlışlık yok ise “İleri” butonu ile Taraf Bilgi ve Belgeleri” sayfasına geçilir.

tapu harcı hesapla

       Yukarıdaki sayfada Alıcıya ait taraf tipi sorulmaktadır. Alıcı gerçek kişi ise “Gerçek Kişi” sekmesini işaretyin. Eğer alıcı gerçek kişi değilde, şirket, belediye, kooperatif, dernek gibi bir tüzel kişi ise “Tüzel Kişi” sekmesini işaretleyin.

Taraf seçimi yapıldıktan sonra, temsil seçimi de yapılarak aşağıda gösterilen bilgilerin doldurulması aşamasına geçilmelidir.

 Web Tapu Başvuru Bilgileri

web tapu bilgiler 

Artık bilgileri dikkatlice ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekir. Zira Tapu Müdürlüğü hazırlayacağı satış işlemin de, buraya girdiğiniz bilgileri kullanmaktadır. Gerçeği yansıtmayan bilgiler girdiğiniz takdirde webtapu başvurunuz, iptal edilmektedir. Bu durumda tekrar webtapu başvurusu yapnanız gerekecek, zaman ve emek kaybı yaşanacaktır.

Kanuni İpotek, satış bedelinin tamamı tahsil edilmeyip, bedelin kalan kısım için satıcı lehine konulan ipoteğe verilen isimdir. Eğer taşınmazın satış bedelinin tamamı alınmayacaksa, Kanuni İpotek kısmına kalan alacak yazılmalıdır.” Satış bedelinin tamamı alınacaksa bu kutucuk boş bırakılmalıdır.

Bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde girildikten sonra “Onayla” ve ardında “İleri” butonlarına tıklanır.

Gelen Bilgilendirme metni okunarak “bilgilendirildim” kutucuğu işaretlenir. Ardından “Başvuruyu Tamamla” butonuna tıklanarak başvuru yapılmış olur. 

Başvuru numaranızı not almayı unutmayın.

Tapu Müdürlü, web başvurunuzu hazırlayarak size harç ve randevu mesajı gönderir. Tapu Müdürlüğüne imzaya giderken işleme ait belge asıllarını (Emlak Beyan Değeri varsa Dask, Vekaletname v.b.)  yanınızda götürünüz.

Alıcı ve satıcıya ait kimlik asılları mutlaka yanınızda olmalıdır.


 

Web tapu başvuru yapmak için gerekli belgeler

Webtapu Satış başvurusu

  • Satıcıya ait T.C. Kimlik No ve E-devlet Şifresi (e-devlet şifresinde çift kimlik doğrulama aktif olmalı)
  • Alıcıya ait T.C. Kimlik Numarası
  • Satış yapmak istediğiniz taşınmazın, bağlı olduğu belediyeden emlak beyan değerini almanız gerekmektedir.
  • Taşınmaz ev/İşyeri ise Deprem sigortası(DASK)
  • Vekaletname varsa, Vekaletname örneği

Webtapu İntikal (Miras) Başvurusu

  • Mirasçılardan birinin T.C. kimlik no ve E-devlet Şifresi (e-devlet şifresinde çift kimlik doğrulama aktif olmalı)
  • Muris(ölüye Ait) Veraset belgesi
  • Taşınmaz ev/İşyeri ise Deprem Sigortası(DASK)
  • Varsa vergi Dairesinden V.İ.V ilişiği kesildiğine dair yazı

Web Tapu İpotek Başvuru

  • Mal sahibine ait T.C. Kimlik No ve E-Devlet Şifresi (e-devlet şifresinde çift kimlik doğrulama aktif olmalı)
  • İpotek Sözleşmesi ve İpotek evrakları
  • Taşınmaz ev/İşyeri ise Deprem Sigortası(DASK)

Tapu Senedi ve Tapu kaydı

Mal Sahibine Ait TC kimlik numarası ve E-Devlet Şifresi  yeterlidir. (e-devlet şifresinde çift kimlik doğrulama aktif olmalı)

Yukarıdaki evraklar ile Tapu İşlemleri için randevu almadan ve sıra beklemeden Web tapu sistemi kullanılarak başvuru yapılabilmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra, Tapu Dairesinde işlemler hazırlanmakta ve size mesaj yoluyla işlem için yatırılması gerekli harç bilgileri ve imza saati bildirilmektedir. Yapmanız gereken tek şey işlem harçlarını yatırıp, verilen saatte taraflarla birlikte(alıcı/satıcı) imzaya gidilmelidir. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey imzalarınızı atıp işlemi tamamlamaktır.

Tapu satışında çıkacak harcınız ne kadar merak ediyorsanız yazımızı tıklayabilirsiniz.

http://www.webtapucu.com/tapu-satis-masrafi/

https://www.webtapucu.com/arsa-payi-hesaplama/

Kaynak:

www.tkgm.gov.tr

https://webtapu.tkgm.gov.tr

 

Bu yazının tüm kullanım hakları  webtapucu.com’a aittir. Başka mecralarda izinsiz kullanılması veya alıntı yapılması ancak yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.

“Webtapu Başvuru 1.0” üzerine 2 yorum

Yorum yapın