Tapu Harcı , Tapu satış masrafı , satış yapılan taşınmazın, içinde bulunulan yıla ait emlak beyan değerinden az olmamak kaydıyla, tapu müdürlüğüne beyan edilen satış bedeli üzerinden, satıcı için %2(binde 20) ve alıcı için %2(binde 20) oranında ayrı ayrı, toplamda %4(binde 40) olarak hesaplanır. Sonuç olarak Tapu müdürlüğünde alım satım işlemi esnasında ödenen bir harçtır. Ayrıca Bu harca ek olarak 6544 sayılı Döner Sermaye Kanununa ekli tarifeye göre döner sermaye ücreti ödemeniz gerekir.
Tapu Devir masrafı ile il ve ilçelere göre farklılık gösteren Döner sermeye ücretini aşağıdaki hesaplama robotunu kullanarak hesaplayın. Her şeyden önce Tapu işlemi esnasında çıkacak harç ve döner sermaye ücretini önceden öğrenin.
Hesaplama robotumuz 2024 yılı için güncellenmiştir.
Birden Fazla Taşınmazın Satış Masrafını Hesaplamak için bu yazıya tıklayın.
Tapu Devir İşlemleri, Tapu Devri Nasıl Yapılır?
Öncelikle aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.
- Tapu Senedi veya taşınmazın Ada ve Parsel bilgileri.
- Taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınan Emlak Beyan Değeri.
- Tarafların Nüfus Cüzdanları. (Ehliyet ve pasaport kimlik yerine kabul edilmemektedir.).
- Taşınmazın cinsi Ev, Mesken veya Üzerinde Ev/Mesken bulunan dükkan, İş yeri vb. ise Deprem Sigortası(DASK)
- Vekaletname varsa Vekaletname aslı ve vekile ait Nüfus Cüzdanı.
- Taraflardan (Alıcı veya satıcılardan) okuma yazma bilmeyen varsa 2 adet şahit ve kimlikleri. Ayrıca Şahitler 1.derece akraba ve hısım olamaz.
Tapu Satışında Yabancı Uyruklulardan istenen belgeler
Taraflardan en az birinin yabancı ülke vatandaşı olması halinde yukarıdakilere ek olarak;
- Yabancı ülke vatandaşına ait kendi ülkesinde düzenlenmiş kimlik belgesi veya pasaport gerekmektedir.
- Yabancı kimlik beyan formu https://www.webtapucu.com/indir/kimlik_bilgi_formu.docx (bu linkten indirebilirsiniz.)
- Kimlik beyan formuna yapıştırmak için bir adet fotoğraf.
- Yabancının taraf olduğu taşınmaz satışı işlemlerinde taşınmaza ilişkin değerleme raporu. (Değerleme Raporu SPK Tarafından Taşınmaz Değerlemesi Yapmak için Yetkilendirilmiş Kuruluşlardan Biri Tarafından Düzenlenmiş Olması gerekmektedir. Bu kuruluşlara http://www.spk.gov.tr/SiteApps/SirketIletisim/List/gds internet adresinden ulaşılabilir.)
- Ayrıca yabancı ülke vatandaşlarının mal edinim hakkında detaylı bilgi için https://www.yourkeyturkey.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
- Yeminli Tercüman (Türkçe bilmeyen taraf varsa istenir)
Tapu Satış Bedeli
Tapu satış bedeli Emlak Beyan Değerinden düşük olmamak şartı ile tarafların Tapu Müdürlüğüne beyan ettikleri gerçek alım satım bedelidir.
Eğer taşınmaz bankadan kullanılan konut kredisi ile satın alınıyorsa satış bedeli, bankadan çekilen konut kredisi tutarından az olmamalıdır. Aksi takdirde vergi daireleri tarafından vergi ve usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Tapu satış masrafı bildirilen değer üzerinden hesaplanır. Bu değer Tapu satış masrafını direkt olarak etkilemektedir.
Tapu Harcını Kim Öder?
Tapu Satış Masrafı veya diğer adıyla Tapu Satış harcı bedeli. Aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2’si oranında tahsil edilmektedir.
6544 sayılı Döner Sermaye Kanununa göre Döner Sermaye bedeli de satıcı tarafından ödenmektedir.
Tapu satış bedelinin düşük gösterilmesi.
Tapu satış masrafı hesabı. Beyan edilen tutar üzerinden yapıldığı için bu bedeli düşük göstermeniz daha düşük tutarda tapu harcı ödemenizi sağlar. Tapu alım satım işlemleri sırasında satış bedelini düşük göstererek daha düşük tutarda tapu harcı ödeyerek işlem yapanlar olmuştur. Ancak bu durum kötü sonuçlar doğurabilmektedir.
Özellikle bankalardan konut kredisi kullanılarak ipotekli olarak yapılan satışlar. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip edilmektedir. Bu nedenle konut kredisinden daha düşük bir bedel gösterilerek yapılan satışlar. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tespit edildiğinde hem alıcıya hem de satıcıya geçmişe dönük vergi cezaları ve usulsüzlük cezaları kesilmesine neden olur.
Tapu satışından gelir vergisi doğar mı?
Tapuda işlem yapılan gayrimenkulün 5 yıl içerisinde tekrar satılması durumunda ödenmesi gereken gayrimenkul değer artış kazancı vergisi vardır. Satıcının elde ettiği kar üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekir.
Tapu Satış Harcı – Tapu Satış Masrafı Hesaplama
Tapu satış masrafı veya tapu satış harcı, satış yapılan tüm gayrimenkuller için. (Konut/Mesken, iş yeri, dükkan, büro, arsa, tarla, bağ, bahçe, arazi vb). Tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü(binde 40) olarak hesaplanan bir harçtır.
- 492 sayılı Harçlar Kanunun 4 sayılı tarifesinin 20.a pozisyonuna göre emlak beyan değerinden az olmamak üzere satış için beyan edilen değer üzerinden alıcı ve satıcı ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında harç tahsil edilmektedir.
- 6544 sayılı Döner Sermaye Kanununa ekli tarifeye göre döner sermaye ücreti tahsil edilmektedir.
Tapu Harcını Kredi Kartı ile Ödeme
İşlem yaptığınız tapu müdürlüğünden cep telefonunuza harç mesajı gelir. Bu mesaj ile gelen 12 ya da 13 haneden oluşan e-tahsilat numarası vardır. Ondan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi olan İnteraktif Vergi Dairesi https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme menüsünden Tapu satış masrafını görebilir ve kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Tapu satış masrafı
Ayrıca bakanız: https://www.webtapucu.com/kredi-karti-ile-tapu-harci-odeme/ sayfamızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tapu Harcı Ne Zaman Ödenmelidir?
Taşınmaz alım ve satım işlemi için Tapu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundunuz. Tapu Memuru işlemi hazırladıktan sonra size harç ve randevu mesajı gönderir. Bundan sonra tapu harcını yatırıp randevu saatinde tüm imza atacak kişilerle birlikte imzaya gidiniz. Tapu Harcı yatırılmadan ve eksik taraf varsa tapu işlemlerinde akit imzaları atılamaz ve işleminiz tamamlanamaz. Tapu satış masrafı
Vekaletname ile Tapu Devri
Tapu Müdürlüklerinde vekaletname ile işlem yapılması gerekirse, vekil Tapu müdürlüğüne giderek vekaletname aslı ve kimliğini ibraz etmek zorundadır. Bundan sonra vekaletnamenin aslı tapu dairesi tarafından alınıp arşivlenmektedir. Vekaletname ile yapılacak iş, açıkça ve yoruma mahal verilmeyecek şekilde belirtilmelidir. (Tapu Müdürlüklerine verilen vekaletnamelere ne olur tekrar aynı vekaletname ile işlem yaptırabilir miyim? gibi soruların cevabı için yazımızı tıklayabilirsiniz.)
Vekaletnamelerde dikkat edilmesi gerekli hususlar Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün 2010/7 sayılı genelgesinde açıklanmıştır.
Tapu Vekaletname Örneği
Tapu işlemlerinde kullanılacak vekaletnamelerde, yapılmak istenen işlem açıkça belirtilmelidir. Satış işlemi için vekalet verilecekse, vekaletnamede satış yetkisi ve satış yapılacak taşınmazın belirtilmesi güvenliğiniz için daha iyi olabilir.
Örneğin, “sahibi bulunduğum İstanbul ili Kadıköy ilçesi Feneryolu mahallesinde 101 ada 1 parselde bulunan Bahçeli Kargir Apartmanın 3. kat 5 nolu Meskenini satmaya, satış bedelini almaya” şeklinde vekalet verilebilmektedir.
Genel bir vekaletname verilmek istenirse “Sahibi bulunduğum veya bundan sonra sahibi bulunacağım Türkiye Cumhuriyetindeki taşınmazları satmaya, satış bedellerini almaya” gibi çok geniş yetkili bir vekaletnamede verilebilir. Ancak geniş yetkili bir vekaletname çok riskli olabilmektedir.
Alım için vekalet verilecekse “T.C. sınırları içinde dilediği yerden, dilediği şekilde ve dilediği şartlarla adıma taşınmazlar almaya, bedellerini ödemeye” şeklinde vekalet verilebilir.
Kaynaklar :
https://www.yourkeyturkey.gov.tr/
Tapu Harcı Hesaplama
Tapu satış masrafı
Bu yazının tüm kullanım hakları www.webtapucu.com’a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması, ancak yazıya link verilerek ve referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.
Tapumasrafi.com sitesinde hesaplanan tapu harcı bilgilendirme amaçladır.
Girilen Bilgilere göre bu sayfada hesaplanan tapu harcı ile Tapu Müdürlüklerinde hesaplanan harç arasında farklık doğması halinde webtapu.com sitesi sorumlu tutulamaz.
İlginizi Çekebilir: Tapu satış masrafı
Tapu İntikal Masrafı ne kadar? – Tapu İntikal Masrafı Hesaplama
https://www.webtapucu.com/ipotek-satis/
https://www.webtapucu.com/tapu-islemlerinde-vekaletname/
Aile binası olarak yapıldı şimdi 3 kardeşe bolunecek
Eğer taşınmaz üç katlı ve her kardeş ayrı bir dairenin tapusunu almak istiyorsa taşınmaza kat mülkiyeti kurulması gerekir.
Bu linkten https://www.webtapucu.com/kat-irtifaki-ve-kat-mulkiyeti/ kat mülkiyeti hakkında bilgi alabilirsiniz.
Tapu kızımın adına babaya yani bana hibe etmek istiyor babanın evi yok
Kızınınz ergin yani 18 yaşından büyükse herhangi bir engel yok tapusunu size hibe edebilir.