Tapu İntikal Masrafı Hesaplama 2024

Tapu intikal masrafı nı, diğer adıyla tapu intikal harcı 2024 yılı için aşağıdaki hesaplama aracını kullanarak hesaplayabilirsiniz.

Tapu intikal işlemi: ölü adına kayıtlı bulunan taşınmazların, veraset belgesindeki (veraset ilamındaki) isimleri ve payları yazan mirasçıları adlarına tescil edilmesi işlemidir. İki şekilde yapılabilir.

  1. Tüm mirasçıların tapudaki intikal işlemine katılımıyla paylı mülkiyet (hisseli) olarak. Paylı Mülkiyette, Tapu senedinde ismi yazan tüm mirasçıların pay oranları yazılır.
  2. Tek bir mirasçının talebi ile elbirliği halinde (verasette iştirak) olarak. Elbirliği halinde yapılan intikal işleminde, tapu senedinde tüm mirasçıların ismi yazılır. Ancak hisse oranları yazılmaz.

Tapu İntikal Masrafı / İntikal Harcı 2024 ne kadar?

İntikal işleminde harç yatırılmaz.  Tapu Müdürlüklerince taşınmazların bulunduğu İl ve ilçelere göre farklılıklar gösteren Döner sermaye ücreti tahsil edilir.

2024 yılı Döner sermeye ücretini / Tapu İntikal masrafı nı bağlı bulunduğunuz il/ilçeyi seçerek aşağıda hesaplayabilirsiniz.

İntikal işlemi için Gerekli Belgeler

  • Sulh Hukuk Mahkemesinden veya Noterden alınan veraset belgesi aslı veya onaylı örneği
  • Paylı Mülkiyetli(hisseleri yazılarak) intikal yapılacak ise tüm mirasçıların veya varsa temsilcilerinin kimlikleri (Paylı Mülkiyette  tüm mirasçıların veya varsa temsilcilerin Tapu Müdürlüğünde aynı anda imza atmaları zorunludur.)
  • Elbirliği halinde mülkiyet diğer adıyla iştirak halinde mülkiyet yani mirasçıların hisseleri belirtilmeden intikal yapılacak ise bir adet mirasçının talebi yeterlidir. Bu nedenle tapuda imza atacak bir adet mirasçının kimliği ibraz edilir. Diğer mirasçıların kimliğine ve imzasına gerek duyulmaz.
  • Taşınmazın cinsi Ev, Mesken veya Üzerinde Ev/Mesken bulunan dükkan, İşyeri vb. ise Deprem Sigortası(DASK)
  • Vekaletname varsa, Vekaletname ve vekile ait Nüfus Cüzdanı
  • Okuma yazma bilmeyen varsa 2 adet şahit ve kimlikleri
  •  Ölümün gerçekleştiği il/ilçe vergi dairesinden veraset ve intikal vergisi ilişiği kesildiğine dair yazı. Veraset ve intikal vergisi ilişiği kesildiğine dair yazı yoksa tapu müdürlüğünce intikal işlemi yapılır ancak taşınmaz mallar üzerine “veraset ve intikal vergisi ilişiği kesilmemiştir”  beyanı düşülür. İntikalden sonra yapılacak satış, taksim vb. İşlemler veraset ve intikal vergisi ilişiği kesildiğine dair yazı ibraz edilmeden kesinlikle karşılanmaz.

Yazıyı tıklayarak Miras Payınızı hesaplayabilir ve miras hakkında genel bilgi alabilirsiniz. 

Elbirliği Mülkiyeti Paylı Mülkiyete Nasıl Çevrilir ?

Elbirliği halinde (verasette iştirak) olarak tescil edilmiş bir tapuyu paylı mülkiyete dönüştürmek için, elbirliğini oluşturan tüm hissedarların hem birlikte tapu müdürlüğüne müracaat ederek “elbirliği halindeki mülkiyeti müşterek mülkiyete dönüştürülmesi” isteminde bulunması gerekir.

Ancak Elbirliğini oluşturan hissedarlar Tapu Müdürlüğünde yapılacak olan paylı mülkiyete dönüştürme işlemine birlikte katılım sağlayamaz ise, aşağıda anlatılan “Tebligat yoluyla elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete dönüştürülmesi” işlemine müracaat edilebilir.

tapu intikal

tapu intikal masrafı

Tebligat Esaslarına Göre Paylı Mülkiyet.

Taşınmazların paylı mülkiyet olarak tescili isteniyor ancak tüm mirasçılar tapu müdürlüğüne imzaya toplanamıyor ise. Tapu müdürlüğüne gelemeyen mirasçıların her birine ayrı ayrı tapu müdürlüğü tarafından üst yazı yazılarak 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri doğrultusunda tebligat yapılır. Yapılan tebligat ta paylı mülkiyet olarak intikal işlemi yapılacağı belirtilir. Eğer işleme itirazınız var ise 30 gün içinde tapu müdürlüğüne bildirilmesi istenir.

Eğer süresi içerisinde elbirliği mülkiyetinin devamına yönelik bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan herhangi biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, tapu müdürlüğü tarafından intikal işlemi hazırlanarak başvuruyu yapan mirasçı/mirasçılar imzaya çağrılır. Tebligat masrafları ilgilisince karşılanır.

Tarım Arazilerinde Tapu İntikal İşlemi nasıl yapılır ?

Tapuda cinsi tarla, bağ, bahçe, sera gibi kayıtlı bulunan tarım arazilerinde mülkiyet sahibinin 14/05/2014 tarihinden sonra vefat etmesi durumunda, 5403 sayılı toprak koruma kanunu gereğince intikal işlemleri elbirliği halinde yapılır. Eğer paylı mülkiyet halinde intikal yapılmak istenirse Tapu Dairesi tarafından bu durum Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine soru konusu edilerek izin istenilir. Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlükleri intikal işleminin paylı mülkiyet olarak tesciline izin verirse işlem karşılanır aksi taktirde intikal işlemi Elbirliği halinde yapılır.

Kaynakça :

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2009-6 sayılı genelgesi www.tkgm.gov.tr

7201 sayılı tebligat Kanunu 

Bu yazının tüm kullanım hakları  www.webtapucu.com’a aittir. Başka mecralarda izinsiz kullanılması veya alıntı yapılması ancak yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.

webtapucu.com sitesinde hesaplanan tapu masrafı / harcı bilgilendirme amaçladır.

Girilen bilgilere göre, bu sayfada hesaplanan tapu harcı ile Tapu Müdürlüklerinde hesaplanan harç arasında farklılık doğması halinde webtapucu.com sitesi yasal sorumluluk kabul etmemektedir.

Etiket:

Tapu İntikal Masrafı , Tapu İntikal Harcı 2024

İlginizi Çekebilir:

https://www.webtapucu.com/e-devlet-miras-sorgulama/

Tapu Satış işlemi nasıl yapılır. Tapu Satış Masrafı ne kadar?

“Tapu İntikal Masrafı Hesaplama 2024” üzerine 14 yorum

  1. İyi günler annemin adına olan bir tapuyu kendi adıma almak istiyorum annem sağ çok şükür miras yolu ile tapuya para ödemeden çok fazla alabiliyormuyum ben askerim evi aldıgımda yurt dışında oldugumu için annemin adına almıştım ilerde miras kavgası çıkmaması için evi şimdiden miras yoluile üzerime almak istiyorum ne tür adımlar izlemem gerek teşekkür ederim

    Yanıtla
    • iyi günler anneniz sağ iken miras yolu ile tapuyu üzerinize almanız mümkün değildir. Annenizin sağlığında, Tapuyu üzerinize almanız için sadece iki yol vardır. Anneniz size satış yada bağış yolu ile tapuyu verebilir. Bunlarada harç ödenmesi gerekir.

      Yanıtla
    • Annenin adinada alsanda ödemiş oldugun paranın evragini sakla, annene birşey olursa mazallah,, herkes hak ister örnekleri var işin biraz karışık demedi deme insanlar kardeşçe olsa akbaba gibi.

      Yanıtla
  2. Annem vefat edeli 23 yıl oldu, babamın 2. Evliliğinden olan eşine, ev öz annemden kaldığı halde pay düştü, üvey anne ölünce kardeşlerine kaldı, öz annem 1999’da öldü, bu zamana kadar tapu intikali yapılmamış ve veraseciler birleşmeye yanaşmıyor, sizce tapu intikali kaç lira tutar ve veraceler ben şehir dışındayken, evime gire bilir mi, girmemeleri ne yapmam gerekiyor.

    Yanıtla
    • Annenizin ölümünden sonra evin 1/4’ü babanıza kalır. Babınızın ölümü ile, babanıza düşen payın 1/4 ü yanı evin 1/16 payı da üvey annezi kalır. Üvey annezin mirascıları evin 1/16’lık kısmında hakkı sahibi olur.
      İntikal işlemini tek bir mirascı örneğin sadece siz yaptırıp, annenizin ismi yazan tapuyu tüm mirascılar adına işletebilirsiniz. Ancak Evde siz oturuyorsanız, diğer mirascılara payları oranında bedellerini ödeyim satın almanız gerekir. İntikal işlemi masrafını öğrenmek için yukarıdahi hesaplama aracından il ve ilçe secimi yaparak hesaplayabilirsiniz. Diğer mirascılardan alacağınız payı hesaplamak içinde https://www.tapumasrafi.com/tapu-satis-masrafi/ linkini kullanarak hesaplayabilirsiniz.
      Diğer Mirascıların evinize izinsiz girmesi suç sayılır ancak onlarda mirascı oldukları için miras payları oranında hak idda edebilirler. Sorun yaşamamak için diğer mirascıların haklarını satın almanızı öneririm.

      Yanıtla
  3. merhaba;

    babam vefat etti üzerine 1 tane ev var onu annemin üstüne almak istiyoruz tapu masrafı ne kadar cıkar ?

    Yanıtla
  4. Merhaba
    Dedemden 6 çoçuğuna tarla miras kalmış
    çoçukları veraset ilamı çıkarmamış
    1 çoçuğu sağken veraset ilamı çıkardım 32 kişi mirascı çıktı
    son çocuğuda öldü tekrar veraset ilamı çıkartacakmıyız
    Ayrıca Tapu için: İntikal işleminde harç yoktur. Sadece döner sermaye ücreti ödenir demişsiniz
    2022 için 265 tl
    32 kişi için ayrı ayrı mı
    Yoksa sadece 265 tl mi
    Cevap verirseniz çok memnun olurum Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Dedenize ait veraset belgesi geçerli olur ancak veraset belgesi çıkartıldıktan sonra ölen çoçuğu içinde ayrıca veraset belgesi çıkartmanız gerekir. Tapu dairesine bu iki veraset belgesini birlikte vermeniz yeterli olur. Döner sermaye ücreti de tapu sayısına ve mirasçı sayısına bakmaksızın 1 adet yani 265 TL kesilir.

      Yanıtla
  5. Miras intikal harcı hesaplama robotunda “İntikal İşlemi harçtan MUAF’dır. Sadece Döner Sermaye ücreti ödenir.” diye hesaplama yapılıyor. Lakin Binde 22,77 harç ve + Döner Sermaye ücreti ödenecek diye tapudan bilgi geldi. Kafamız karıştı, bu konuda bizi aydınlatabilirseniz seviniriz.

    Yanıtla
    • intikal işleminde tüm mirasçılara ortak bir şekilde tapu çıkar ve bu intikal işlemi harçdan muaftır. Sadece Döner Sermaye Ödenir. İntikal işleminden sonra mirasçılar kendi arasında malları paylaşmak isterse bunun adı da taksim veya miras paylaşma işlemidir. Taksim İşleminde de tekrardan döner sermaye ve taşınmazların emlak değerinden binde 22,77’lik bir harç tahsil edilir.

      Yanıtla

Yorum yapın